ကိုယ့္ခ်စ္သူနဲ ့ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဖိတ္ၾကားခံရတဲ့ ညစာ စားပြဲမ်ားမွာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ လွလွပပ စမတ္က်က်စားႏိုင္ဖုိ ့ သိျပီးသားနည္းလမ္းေတြကို ပဲ ေပါင္းစီးတင္ျပလိုက္ပါတယ္။
Making Restaurant Reservations:
Restaurant reservations သည္လည္း တျခား appointment မ်ားနည္းတူပါတယ္။ ၁၅ မိနစ္ထက္ ပုိေနာက္က်ခဲ့ရင္ (သို ့) cancel လုပ္ခ်င္ခဲ့မယ္ဆုိ ရင္ ဖံုး ၾကိဳေခၚသင့္ပါတယ္။
How to use napkins:
စားပြဲမွာထုိင္ျပီးျပီဆိုတာနဲ ့ စားပြဲတင္ လက္သုပ္ပဝါ (napkin) ကို သင့္ေပါင္ေပၚမွာ ျဖန့္ခင္းလုိက္ပါ။ လက္သုပ္ပဝါကိုျဖန္ ့ရာမွာ လႈပ္ရမ္းျပီးျဖန္ ့တာမ်ဳိးမလုပ္ပဲ အသာအယာသာ ျဖန္ ့သင့္ပါတယ္။ formal restaurant ေတြမွာေတာ့ waiter က သင့္ကို ကူညီပါလိမ့္မယ္။ ကိုယ္ပိုင္ napkin ကုိ ယူသြားျပီး အသံုးျပဳခ်င္းကိုေတာ့ ေရွာင္က်င္သင့္ပါတယ္။
တစံုေယာက္က ညစာကို ဖိတ္ၾကားခဲ့တာဆုိရင္ေတာ့ ဖိတ္ၾကားသူ ပဝါကို ျဖန္ ့ခင္းျပီး မွ မိမိက ပဝါကို လုိက္ခင္းခ်င္းျဖင့္ ေလးစားမႈကို ျပသႏုိင္ပါတယ္။ ပဝါျဖင့္ ပါးစပ္သုပ္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာသုပ္ျခင္းမ်ားေရွာင္ပါ =)
ခဏသြားစရာရွိခဲ့ရင္ အသာေခါက္ျပီး ပန္းကန္ရဲ့ေဘးမွာ တင္ခဲ့ပါ။ ျဖန္ ့ခဲ့တာမ်ိဳး၊ ထုိင္ခံုေပၚတင္ခဲ့တာ မ်ိဳးေရွာင္ပါ။
စားေနစဥ္ napkin (လက္သုပ္ပဝါ) ကို ေပါင္ေပၚ မွာ ျဖန္ ့ခင္းထားျပီး စားျပီးတဲ့အခါ အသာေခါက္ျပီး စားပြဲေပၚတင္ခဲ့ပါ။ ပန္းကန္ျပားေပၚ၊ ထုိင္ခံုေပၚ တင္ ခဲ့ျခင္းကို ေရွာင္ပါ။
စားပြဲမွာ စားစရာ အကုန္ခင္းက်င္းျပီးမွသာ စ, စားသင့္ပါတယ္
ဖိတ္ၾကားခံရတဲ့ စားပြဲေတြမွာေတာ့ ဖိတ္ၾကားသူ က စတင္စားမွ စ သင့္ပါတယ္။
Eat to your left, drink to your right ဆိုတဲ့အတုိင္း စားစရာမ်ားက သင့္ရဲ့ ဘယ္ဘက္၊ ဖန္ခြက္မ်ားက သင့္ရ့ဲ ညာဘက္မွာ ရွိသင့္ပါတယ္။
ပံုမွန္စားပြဲေတြမွာ ပံုပါအတိုင္း သင့္ရဲ့ စားပြဲထုိး က စီစဥ္ခ် ေပးပါလိမ့္မယ္။ မဟုတ္ခဲ့ရင္ေတာင္ လြယ္လြယ္ကူကူသံုးႏိုင္ေအာင္ ပံုပါအတိုင္း သင့္ကိုယ္တုိင္ အစီစဥ္တက် ျပင္ႏုိင္ပါတယ္။
American Style: ဓားကို ညာဘက္၊ ခရင္းကို ဘယ္လက္က ကိုင္ျပီး အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပါ။ စားရလြယ္ရံု အေနအထားထိ စားစရာမ်ားကို လွီးျပီးတဲ့အခါ ဓားကို ပန္းကန္ျပားရဲ့ အစြန္းမွာ အသြားကို အတြင္းဘက္ထားျပီး တင္ပါ။ ျပီးရင္ သင္ အားသန္ရာလက္နဲ ့ခရင္းကို အသံုးျပဳျပီး စားႏုိင္ပါတယ္။ စားပြဲေပၚလက္တင္ စားခ်င္းကိုေတာ့ bad manner အေနနဲ ့ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
Continental/European Style: ဓားကို ညာဘက္၊ ခရင္းကို ဘယ္လက္က ကိုင္ျပီး အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပါပဲ။ ကြာျခားခ်က္က လက္ေျပာင္းခ်င္းမျပဳပဲ ခရင္းကိုဘယ္လက္နဲ ့သာ ျပီးဆံုးတဲ့ အထိဆက္စားပါတယ္။ ေ၇ေသာက္ခ်င္ခဲ့မယ္ဆို၇င္၊ ဓားနဲ ့ ခရင္း ႏွစ္ခုလံုးကို ခ် (ခရင္းကို ဓားေပၚ cross အေနထားတင္ျပီး) ျပီး ေသာက္ပါတယ္။
အသံုးျပဳျပီးသား ဓား၊ ခရင္း၊ ဇြန္းမ်ားကို စားပြဲေပၚမတင္ပဲ ပန္းကန္ျပား အစြန္းမွာသာ တင္ထားလိုက္ပါ။
formal dinner မ်ားမွာေတာ့ အစားအသစ္ခ်တုိင္း သင့္ေတာ္ရာ ခရင္၊ ဇြန္းမ်ားကို အသစ္လဲေပးသြားပါလိမ္မယ္။
ဓားနဲ ့ခရင္းကို ပံုပါအတိုင္း ကန္ ့လန္ ့ထားရင္ေတာ့ ဆက္စားဦးမယ္လို ့ ဆုိလို ျပီး
မိမိ စားျပီးေၾကာင္း သိေစလိုပါက
ပံုပါအတိုင္း တဝက္ ကန္ ့လန္ ့အေနအထား ထား ႏိုင္ပါတယ္။
အသံုးမျပဳတဲ့ ဓား၊ဇြန္း၊ ခရင္းမ်ားကိုေတာ့ စားပြဲေပၚမွာပဲ ဆက္ထားႏုိင္ပါတယ္။
၁) သင့္တင့္တဲ့ အဝတ္အစား (သို ့) သက္မွတ္ေပးထားတဲ့ အဝတ္အစားကို ဝတ္ဆင္ပါ။
၂) အနဲဆံုး ၁၀ မိနစ္ေစာသြားပါ။
၃) ဖိတ္ၾကားသူအတြက္ လက္ေဆာင္တခုခု ယူသြားႏုိင္ပါတယ္။
၄) ဖိတ္ၾကားသူ ထိုင္ျပီးမွ (သို ့) ဖိတ္ၾကားသူ က ထိုင္ခိုင္းမွသာ ထိုင္ပါ။
၅) formal dinner မ်ားမွာ အမည္ကို စားပြဲမွာ ေဖာ္ျပမထားရင္ စီစဥ္သူ ထိုင္ခိုင္းခ်ိန္အထိ ေစာင့္သင့္ပါတယ္။ ပံုမွန္စားပြဲမ်ား မွာ က်ား-မ-က်ား-မ ပံုစံျဖင့္ စီစဥ္တတ္က်ျပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို အမ်ိဳးသားမ်ားရ့ဲ ညာဘက္မွာ ေနရာ ခ်ထားတတ္ပါတယ္။
၆) ခရစ္ယန္ စားပြဲမ်ားမွာ blessing ျပဳခ်ိန္မွာ တိတ္ဆိတ္စြာေနျခင္းျဖင့္ ေလးစားမႈျပဳပါ။
ရ) formal dinner ျပီးတုိင္း ဖိတ္ၾကားသူထံ ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းပို ့ပါ။
Serving food:
- ပံုမွန္ အားျဖင့္ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားကို ဘယ္ဘက္မွ ျပင္ဆင္ေပးျပီး ပန္းကန္မ်ားကို ညာမွျပန္သိမ္းပါတယ္။
- Please & Thanks ကို စားစရာ ခ်ေပးတိုင္း၊သိမ္းတုိင္း ေျပာပါ။
Eating:
- အစား ပလုပ္ပေလာင္းျဖင့္ စကားမေျပာပါ ႏွင့္။ ၾကည့္လို ့မေကာင္းသလို၊ ရိုင္းရာလည္း ေရာက္ပါတယ္။ အစားကို ေကာင္းစြာ မ်ိဳခ်ျပီးမွ စကားေျပာပါ။
- အစားမ်ားကို မႈပ္ မစားပါႏွင့္။ ပူလြန္းေသးပါ က ေအးေအာင္ ေစာင့္စားပါ။
- တအားပလုပ္ပေလာင္းစားတာမ်ိဳး၊ အသံထြက္စားတာမ်ိဳး ေ၇ွာင္ပါ။
- စကားေျပာေနစဥ္ ဇြန္း၊ ခရင္း၊ ဓားမ်ားကို ကိုင္မေျပာပါ ႏွင့္။ ခ်ထားပါ။
- ေႏွးလြန္းျခင္း၊ ျမန္လြန္းျခင္း မရွိေစပဲ အျခားသူမ်ားျဖင့္ ညွိစားပါ။
စကားလံုးဝမေျပာပဲေနျခင္း၊ က်ယ္က်ယ္ေလာင္ေလာင္ လြန္စြာေျပာျခင္းမ်ားေရွာင္ပါ။
အစားေသာက္ ေမွာက္က်ခဲ့ ရင္ ကိုယ့္ဖာသာ မသုပ္ ပဲ၊ စားပြဲထိုးကိုသာ အကူညီေတာင္းပါ။
စားပြဲဝိုင္းမွာ မိပ္ကပ္လူးျခင္း၊ ဖုန္းေၿပာျခင္းေရွာင္ပါ။
At a restaurant, always leave a tip. Tips can vary from 15% to 25%.
Waiter: 15% to 20% of the bill; 25% for extraordinary service
Wine steward: 15% of wine bill
Bartender: 10% to 15% of bar bill
Coat check: $1.00 per coat
Car attendant: $2.00 to $5.00
If the owner of the restaurant serves you himself, you should still tip him. He will divide the tip among those who work in the kitchen and dining room.
Ref: BBC Eating Manners & Google Articles