Jul 7, 2012
ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္..။ (Made in Myanmar)
ျမန္မာ႔နည္းျမန္မာ႔ဟန္
ျမန္မာ႔နည္းျမန္မာ႔ဟန္လို႕ေျပာရင္ အဲဒါ အေကာင္းေျပာတာမဟုတ္ဘူး...ရြဲ႕တာပဲ။ ျမန္မာစံေတာ္ခ်ိန္ဆိုတာမ်ိဳးေပါ႔။ ငယ္ကတည္းက ဓန Magazine မွာ ပဲ နဲ႕ ခဲ ( ဂဲဟုအသံထြက္သည္။ )
ေဆာင္းပါးမွာ ပဲထဲမွာ ေရာဖုိ႕ ခဲကို ေသခ်ာထုခြဲထားတယ္ဆိုလုိ႕ မစားရပါပဲ သြားက်ိန္းသြားတယ္။ အားရပါးရမ်ား၀ါးလိုက္မိတဲ႔သြား ကေတာ႔ ပဲ႕ရြဲ႕ထြက္ကုန္ေလာက္တယ္။ အခုအထိလည္းေရာတုန္း..ေရာဆဲ ေရာလတၱံ႕လို႕သိရတယ္။ အဲဒါလည္း ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ၾကက္သားေရထုိး
ေနာက္တစ္ခုကၾကက္သားကိုေရထုိးတာ။ ဆရာ၀န္မျဖစ္လုိက္တဲ႔ ၾကက္သားသည္ တစ္ေယာက္ ငယ္အိမ္မက္ကို လြမ္းျပီး ၾကက္သားထဲေရထိုးၾကည္႕ရာကေနမၾကံဳစဖူး အတုခိုးခံ လုိက္ရတဲ႔နည္း လမ္းလုိ႕သိရတယ္။ ျမန္မာအိမ္ရွင္မေတြအိမ္မွာ ၾကက္သားကို ေရထည္႕ျပဳတ္စရာမလိုေအာင္ေစတနာ နဲ႕ေရထိုးေပးလုိက္တာလုိ႕လည္းေျပာၾကတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းထဲ ခဲထည္႕
ေနာက္တစ္ခုက ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းထဲ ခဲထည္႕တာ။ အဲဒီ ခဲကိုၾကေတာ႔ ဂဲလို႕အသံမထြက္ဘူး။ ခဲပဲ။ ခဲေလသမွ် သဲေရက်က ခဲလို ခဲလုိ႕ အသံထြက္တယ္။ ပုစြန္ထုပ္ေတြက အေမေက်ာ္ေဒြးေတာ္လြမ္းျပီး ...
အိတ္စပို႕စ္ေနာက္ကိုေကာက္ေကာက္ပါေအာင္လုိက္သြားေလေတာ႔ ျမန္မာျပည္သူျပည္သားေတြ
အတြက္အင္မတန္ၾကီးတဲ႔ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းေတြက်န္ခဲ႔တယ္။အဲဒီေခါင္းကိုေတာင္ေလးေလး ပင္ပင္ရိွေအာင္ခဲေလးဘာေလးထည္႕ေပးတယ္။ အင္မတန္မွေစတနာေကာင္းတဲ႔ တို႕လူမ်ိဳးပါတကား။
ခ်က္ႏို႕ဆီလို ခဲေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ႏို႕ဆီ
တကမာၻလံုး ၾကိဳက္တဲ႔ေနရာသြားရွာၾကည္႕ ခ်က္ႏို႕ဆီလို ခဲေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ႏို႕ဆီမေတြ႕ရဘူး။ မေတြ႕ရတာကို အေကာင္းမမွတ္ပါနဲ႕။ လုပ္ဖုိ႕မသင္႔လုိ႕မလုပ္တာပါပဲ။ အဲဒါကိုလည္း အင္မတန္မွ ေရႊဥာဏ္ေတာ္ ထက္ျမက္ေတာ္မူတဲ႔ငနဲေတြက ႏို႕ဆီကိုရိွတဲ႔ chemical ေတြသံုးျပီးခဲေအာင္လုပ္ၾကပါတယ္။ အင္မတန္မွ က်န္မာေရးကို ဆိုးရြားစြာထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ႔ ခ်က္ႏို႕ဆီကို ထုတ္ယူရရိွပါတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ပါရာစီတေမာေသြးေဆး
ေတြးၾကည္႕ရင္းနဲ႕ တရုတ္မွာ ႏို႕မႈန္႕ထဲ မယ္(လ္)မင္းေရာတာေလာက္ေတာ႔ တို႕ႏိုင္ငံသားေတြက ပ်င္းေတာင္ပ်င္းေသးတယ္လို႕ေျပာလိမ္႔မယ္။ ျမန္မာအပူက်ေဆးတစ္မ်ိဳးဆိုရင္ ပါရာစီတေမာကို အမႈန္႕ၾကိတ္ျပီး ျမန္မာမႈျပဳလုိက္လုိ႕ အပိတ္ခံလုိက္ရတာလည္း ရိွပါတယ္။ ျမန္မာတုိင္းရင္းေဆး အစပါရာစီတေမာကလို႕ေတာင္ အသိအမွတ္အျပဳခံရမလိုျဖစ္သြားပါတယ္။ အဲဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ဂီယာတုတ္ေထာက္ ၊ ကတ္ေတာက္ႀကိဳးခ်ည္ ၊ ဆပ္ျပာမႈန္႔ အင္ဂ်င္၀ိုင္
ေမာ္ေတာ္ကားေမာင္းတတ္တယ္ဆိုတာ မဆန္းပါဘူး။ အေတာ္ေလးလြယ္တာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ တကမာၻလံုးက ဒရုိင္ဘာေတြ ဘယ္ေလာက္ေတာ္တယ္ေျပာေျပာ တုတ္နဲ႕ဂီယာတိုင္ကိုေထာက္ထားဖုိ႕ ဘယ္သူမွ မေတြးမိခဲ႔ၾကဘူး။ ျမန္မာေတြက ေတြးမိတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ဆိုးေဆးလွလွ
အစားအစာဆိုးေဆးကို အေရာင္သိပ္မလွလို႕ အ၀တ္ဆိုးေဆးေတြဘာေတြသံုးေပးတဲ႔ သဒၶါတရားမ်ိဳး ျမန္မာေတြမွာပဲရိွတယ္။ ေစတနာသံုးတန္ (သံုးတန္ဆိုရင္အလတ္စားယာဥ္ျဖစ္ျပီ) ျပဌာန္းျပီး သံုးေပးတာ။ အေရာင္လွတဲ႔ မွ်ဥ္ငါးပိတို႕ဘာတို႕စားရင္ အူေတြပါ ေဆးဆိုးျပီးသားျဖစ္တဲ႔အတြက္ တစ္ခ်က္ခုတ္ ႏွစ္ခ်က္သံုးခ်က္ျပတ္တာေပါ႔ေလ။ ဖရဲသီးေရာင္းရင္ ဓားမွာ ေဆးသၾကားသုတ္ထား တဲ႔လူမ်ိဳးလည္း သိပ္မ်ားမ်ားမရိွေလာက္ဘူး။ အဲဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ေရႊေညာင္ပင္ကို ကားျပရတယ္
ဂ်ပန္ကလာတဲ႔ကားေတြ ေညာင္ပင္ေရွ႕မွာတက္လုိက္ဆင္းလိုက္မလုပ္ရင္ အင္ဂ်င္ျပႆနာရိွႏိုင္တယ္၊ အတိုက္အခိုက္မ်ားမယ္လို႕ယံုတာမ်ိဳးလည္း ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္ပဲ။ ေရႊေညာင္ပင္လုိ႕ေခၚတယ္။ အခုေရးျပီးသေလာက္ကို ကေလးေတြကိုပဲဖတ္ခိုင္းၾကည္႕ ကိုယ္႔တို႕ေတြ အေတာ္ေလးေပါတာ၊ ခ်ာတာ၊ညံ႕တာ၊ သံုးမရတာ အေတာ္ေလးသေဘာေပါက္ေလာက္ျပီ။
စားအုန္းဆီေမႊးေမႊး
တကမာၻလံုးမွာ စားဖုိ႕မသင္႔ေတာ္ဘူးလုိ႕ တညီတညြတ္တည္း သတ္မွတ္ထားတဲ႔ စားအုန္းဆီကို ေပါေပါေလာေလာေရာင္းေပးတာမ်ိဳးကိုၾကေတာ႔ကြက္လပ္ကြက္လပ္ရဲ႕ ေစတနာလုိ႕ပဲထားလုိက္ၾကရေအာင္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
(ပန္းႏွမ္းနဲ႕ဆီအုန္းမွမစုိက္ရင္ ဘိန္းျပန္စိုက္ရမလားလုိ႕ လက္ညိွဳးျပန္ထုိးမွာလည္း စိုးရပါတယ္။) ဘိန္းကစိုက္ကိုမစုိက္ေတာ႔ဘူး။ မိတဲ႔အခါၾကေတာ႔ ကြန္တိန္နာနဲ႕ကိုမိတယ္ ။
ExpiryDate ျဖစ္ရင္ label လဲေပးတယ္
အစားအေသာက္ေတြမွာ ExpiryDate ဆိုတာပါတယ္။မုန္႕လုပ္ငန္းေတြက အဲဒါမထည္႕ရင္ေရာင္း လုိ႕မရဘူး။ တစ္ပါတ္တစ္ခါ ဆိုင္ေတြဆီသြားျပီး၊ က်န္တဲ႔မုန္႕ထုပ္ေတြ၊ Expiredျဖစ္သြားတာေတြကို သြားသိမ္းတယ္လုိ႕ေတာ႔ မေတြးပါနဲ႕။ Expiry Date အသစ္လာကပ္ေပးတယ္။ အံ႕ဖြယ္ဥာဏ္ၾကီးရွင္ေတြမ်ားတဲ႔ႏိုင္ငံပါတကား။
ပလတ္စတစ္အေၾကာ္
အေၾကာ္ေၾကာ္ရင္ ထပ္ခါတလဲလဲေၾကာ္တယ္။ ျပည္႕၀ဆီေတြဟာ ဘာျဖစ္ေစ တတ္လဲလာမေျပာနဲ႕ မသိဘူး။ စားခ်င္ရင္၀ယ္။ အဲဒီလို က်န္းမာေရး အသိျပည္႕၀ၾကတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး သမာရိုးက် အေၾကာ္သမားထက္ တစ္ပန္းသာတဲ႔သူက အခု ပလတ္စတစ္ေရဘူး ထည္႕ေၾကာ္ေနျပီဆိုေတာ႔ ေနာက္ဆိုရင္ recycle လုပ္မရတဲ႔ ဘာမဆို ထည္႕ေၾကာ္ဖို႕ စိတ္ကူး ထားသလားေတာင္ေတြးမိပါတယ္။ ငယ္ကတည္းကပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးကို တစ္စိုက္မတ္ မတ္ေထာက္ခံခဲ႔ေပမယ္႔ ဒီ reuse၊ replace၊ recycle အေၾကာ္ၾကီးကိုေတာ႔ ဘယ္ေလာက္ပဲ Green အေၾကာ္ေျပာေျပာ မစားႏိုင္ဘူး။ ျမန္မာျပည္တြင္ ပလတ္စတစ္ေၾကာ္ေနျပီ။
ယမ္းစိမ္းကင္
ေသဒဏ္ေပးခံလုိက္ရတဲ႔ႏို႕မႈန္႕ထဲ မယ္(လ္)မင္းေရာတဲ႔ တရုတ္က သက္ၾကီးရြယ္အုိ လင္မယား ခမ်ာ ျမန္မာျပည္မွာ လူျဖစ္တာ အရေတာ္ေလစြလုိ႕ တဖြဖြေျပာသြားခဲ႔ရွာမွာ။ အသားေတြ ငါးေတြကင္ဖို႔ အသားကင္အတြက္ ယမ္းစိမ္းဆိုတာမ်ိဳးကလည္း ကင္ဆာျဖစ္မယ္႔အမ်ိဳးအစားပဲရွာေဖြျပီးသံုးေပးတယ္။ အကင္ေတြကဖရီးရာဒီကယ္လ္မ်ားျပီးသားကို ယမ္းကလည္း ျဖစ္ကတက္ဆန္းဆိုေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႕ လႊတ္ကိုညီညြတ္ေတာ႔တာပါပဲ။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ပိုးေလာက္လန္းေရသန္႕ဗူး
ေရသန္႕ဗူးထဲမွာ ပိုးေလာက္လန္းေလးေတြ ေမြးထားတာမ်ိဳးကိုလည္း ျမန္မာျပည္မွာလုပ္သည္။ ဗူးေတြက ေရညိွတတ္ေနတဲ႔ေရသန္႕ဗူးေတြကိုလည္း ဦးေဆြးဆံျမည္႕ သံုးတယ္။ ေရသန္႕ေရာင္းတဲ႔သူကလည္း သူ႕ဗူးေတြကို ရာသက္ပန္ရိုးေျမက်သံုးစြဲတယ္။ အဲဒါကမထူးဆန္းေသးဘူး။ အဲဒီေရသန္႕ကုမၸဏီ အိုင္ဆက္အို လက္မွတ္ ရသြားေလသတည္းကမွထူးဆန္းတာ။ မယံုမရိွနဲ႕ ... ျမန္မာေတြက ပါရမီရွႈင္ေတြခ်ည္းပဲ။ ပါရမီေသတစ္ေယာက္မွမပါဘူး။
သတင္းစာ ေရစိမ္
အိမ္မွာသတင္းစာေရာင္းတိုင္းစိတ္ညစ္ရတယ္။ ကိုယ္႔ဘာသာကုိယ္ မေရာင္းခင္ခ်ိန္ၾကည္႕ ရင္ ေလးပိႆာေလာက္ ရိွရာကေန သူတုိ႕ခ်ိန္ရင္ ႏွစ္ပိႆာကကိုမတက္ဘူး။ အဲဒါနဲ႕ ကိုယ္႔ကိုယ္ကို အင္ဂ်င္နီယာေကာင္း မပီသဘူးေတာ႔အထင္မခံႏိုင္ဘူး။ သူ႕အေလးတစ္ပိႆာကိုေတာင္းျပီး ကိုယ္႔အေလးႏွစ္ပိႆာနဲ႕ခ်ိန္ျပလိုက္တယ္။ ေတြ႕လား .. မင္တစ္ပိႆာက ငါ႔ႏွစ္ပိႆာရိွတယ္ ပိုက္ဆံတိုးေပးမလား အားလံုးျပန္ထုတ္မလားဆိုမွ တုိးေပး တယ္။ ေနာက္တစ္ခါၾကေတာ႔ သူလည္း ညာလို႕ေကာင္း၊ ကိုယ္လည္း အခ်င္းမမ်ားရေအာင္ သတင္းစာေတြကို ေရစိမ္ထားရတယ္။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ဆီကို ေရထုိး ၊ ဘိလပ္ေျမ က်စ္စာခဲေရာ
ေအာ္ေမ႔ေတာ႔မလို႕ ... ဆီကို ေရထုိးတဲ႔ကိစၥရိွေသးတယ္။ ညဘက္ ဓာတ္ဆီလမ္းမွာထည္႕ရင္ တစ္ဂါလံထည္႕ရင္ ဂါလံ၀က္ေလာက္ပဲပါတယ္။ ဂါလံခြက္ကိုက လုပ္ထားတာ။ ဒီထက္နားလည္တဲ႔ငနဲေတြၾကေတာ႔ ဓာတ္ဆီကို ေရေႏြးနဲ႕ေရာျပီးေရာင္းတာရိွေသးတယ္။ ၾကံဳဖူးသူမ်ား သိၾကမွာပါေလ။ ျမန္မာေတြရဲ႕ ထိုးထြင္းဥာဏ္နဲ႕ ျပည္႕စံုမႈမွာေတာ႔ စံထားေလာက္ တယ္မဟုတ္ပါလားခင္မ်ာ။ ဘိလပ္ေျမကို က်စ္စာခဲေ၇ာ ပါကင္ျပန္ပိတ္ ဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ေျမမႈန္႕ သနပ္ခါး
သနပ္ခါးထဲ ေျမမႈန္႕ေရာတာလည္းရိွေသးတယ္။ ေျမၾကီး၀ယ္ထားတာတင္မနည္းဘူး။ ေရာဖုိ႕ဆိုပဲ။ အင္မတန္ၾကီးက်ယ္တဲ႔အေျမာ္အျမင္ေပတကား။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
သနပ္ခါးအတုလည္းရိွေသးတယ္။ ၾကက္ဥအတုထုတ္တဲ႔ တရုတ္ေတြကို သနားတာေပါ႔။ ေသြးၾကည္႕ရင္ သနပ္ခါးအနံ႕ေတာင္ထြက္ေသးတယ္။ အေပၚယံေလးမွာ မည္သို႕မည္ပံုလုပ္လုိက္သည္မသိ၊ သနပ္ခါးအနံ႕ထြက္ေလသတည္းေတြပဲ။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။
ကားခံုေတြျပင္တယ္
ဂ်ပန္တို႔ ကိုရီးယားတို႔ ဆီက ကားေတြေရာက္လာတုန္းက ထိုင္ခံုေတြက 45 ခံုပါ။ ခံုေတြနဲနဲျပန္က်ဥ္း၊ နဲနဲညာညွိလိုက္တယ္။ ျမန္မာ့နည္း ျမန္မာ့ဟန္နဲ႔ က်ေတာ့ 85 ခံုေတြဘာေတြ ျဖစ္ကုန္ပါတယ္။ တို႔မ်ားႏိုင္ငံ မွာ အေရးေပၚကိစၥလည္း မရွိေလေတာ့ အေရးေပၚထြက္ေပါက္ မ်ားကိုလည္း ခံုနဲ႔ ပိတ္ပစ္ ၾကပါတယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ ခရီးသည္မ်ားခမ်ာ ကားစီးရင္ ဒူးေထာင္စီးရတာတို႔ ဖင္တစ္ျခမ္း ထိုင္ရတာ တို႔ေတြ ဘာေတြ ျဖစ္လာပါတယ္။ လိုင္းကားဆိုတာမ်ိဳးကလည္းဂတ္စ္အိုးထားရဖို႔ အဓိကဆိုေတာ့ လူက ဘယ္လိုထိုင္ထိုင္..ရတယ္မဟုတ္လားဗ်ာ။ ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္ပါသည္။
၀ါးပိုး၀ါး နဲ႔ ဆလပ္ေလာင္း
လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္မ်ားဆီက .. ေဆာက္လက္စ အေဆာက္အဦးတစ္ခုကို ၀င္စစ္ေတာ့ တိုက္အလည္တိုင္ေတြမွာ သံေခ်ာင္းေတြ ရွိရမယ့္ အစား ၀ါးပိုး၀ါးေတြခံၿပီး ဘိလပ္ေျမေလာင္းတာတို႔ ေအာက္ခံ ဆလပ္ေလာင္းေတာ့လည္း သံခ်ည္သံေကြးမလုပ္ပဲ ၀ါးပိုး၀ါးနဲ႔ ဆလပ္ေလာင္းတဲ့ နည္းပညာသစ္ကို အသံုးျပဳေနတာကို ေတြ႔ရပါသတဲ့။ ဒါနဲ႔ ကမၻာကို ဒီနည္းပညာသစ္ခ်ျပဖို႔ မ၀ံမရဲ ျဖစ္ေနေသးတာေၾကာင့္ ကန္ထရိုက္ကို အစိုးရ အေစာင့္အေရွာက္နဲ႔ ထားၿပီး ဆက္လက္ေလ့လာေနၾကပါသတဲ့။ ျမန္မာျပည္တြင္ လုပ္ပါသည္။
ဘီစကစ္အမႈန္႔ ေကြကာအုတ္
ေကြကာအုတ္ ဆိုတာကို တရင္းတႏွီး ျဖစ္ေနၾကၿပီးတဲ့ ကိုယ္တို႔အတြက္ကေတာ့.. ဘီစကြတ္ေကြကာအုတ္ ဆိုတာကလည္း ဒီကနည္းပညာပါပဲ.. oat ဆုိတဲ့ ဂ်ံဳနဲ႔ လုပ္ရမယ့္ ေကြကာအုတ္ကို ေရႊျမန္မာအခ်ိဳ႕က ဘီစကြတ္စက္ရံုက အက်ိဳးအပဲ့မုန္႔အစေတြ ၀ယ္ၿပီး ႏိုင္ငံတကာအဆင့္မီ ေကြကာအုတ္ ထုတ္ပါသတဲ့။ ေကာင္းေလစြ။
အုန္းဆံခြံ ျခင္ေဆးေခြ
တစ္ခါကေစ်းထဲမွာ အုန္းဆံဖတ္ေတြ ကားလိုက္လာလာ၀ယ္လို႔ ဘာလုပ္ဖို႔တုန္း တိုးတိုးတိတ္တိတ္ စံုစမ္းၾကည့္ေတာ့ ျခင္ေဆးေခြ ထုတ္ဖို႔အတြက္ အဓိက က အုန္းဆံဖတ္ျဖစ္ပါသတဲ့။ အုန္းဆံဖတ္မီးရွႈိ႔မွေတာ့ ျခင္ေျပးတာ မဆန္းပါဘူးလို႔ပဲေျပာခ်င္တယ္။
ႏြားႏို႔တစ္ရူးဖတ္
ႏြားႏို႔ ထဲကို ေရေရာတာကို မေျပာေတာ့ဘူး။ ႏြားႏို႔ေသာက္ဖူးၾကတယ္မဟုတ္လား ။ အဲဒီႏြားႏုိ႔ ထဲမွာ မလိုင္ဖတ္ကေလးေတြ ပါတယ္ေလ။ မလိုင္ဖတ္မပါရင္ မေသာက္ခ်င္တဲ့ သူေတြ ၊ ႏြားႏို႔ အစစ္လို႔ မထင္သူေတြအတြက္ မလိုင္ဖတ္အတုေပါ့ဗ်ာ။ ႏြားႏို႔ေသာက္ခ်င္စိတ္လည္း ေပ်ာက္ရင္ေပ်ာက္သြားလိမ္္႔မယ္။ တစ္ရူးလိပ္အျဖဴေတြကို က်စ္ၿပီး ဖဲ့ၿပီး ႏြားႏို႔ထဲထည့္ပါသတဲ့။ ျမန္မာျပည္တြင္ လုပ္ပါသည္ဗ်ာ။ သာကီ၀င္ေရႊျမန္မာေတြပါ။
ဖြဲႏုငရုတ္သီးမႈန္႔
ဟယ္ .. ဒီငရုတ္သီးအႏုမႈန္႔ ကဘာမွလည္း အရသာမရွိပါ့လား.... အေရာင္ထြက္တာပဲရွိတယ္... မႈန္႔ေနတာပဲ ဆိုရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးမႈန္႔ အရသာခံမေနပါနဲ႔ ဖြဲအရသာကိုုသာ ျမည္းၾကည့္ပါေတာ့ လို႔ေျပာခ်င္ပါတယ္။
ပံုႏွိပ္စာအုပ္အတု
ဟုတ္ကဲ့ ..... ဒါကေတာ့ .. ျပဌာန္းစာအုပ္ေတြ အျပင္ေရာက္ေနတဲ့ ေစ်းကြက္တစ္ခုပါ.. လူႀကံဳမွာတာနဲ႔ တစ္ခါ၀ယ္ေပးဖူးတယ္..ေက်ာင္းက စာအုပ္က ခြဲတမ္းနဲ႔ ရတာမလို႔တဲ့.. ကေလးက ဖတ္စာအုပ္မရဘူးတဲ့ (ပညာေရးျဖင့္ေခတ္မီ ဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္ေသာႏိုင္ငံႀကီး တည္ေဆာက္မလို႔ဟာကိုကြာ .... ေတာက္...ဖတ္စာအုပ္မရွိတာနဲ႔ မေဆာက္လိုက္ရဘူး ) ဤကား စကားခ်ပ္.......... ၀ယ္ခဲ့ေပးဆိုတာနဲ႔ ၀ယ္ဖူးတယ္.. ေစ်းကလဲေကာင္း စာရြက္ အသား ကလဲေကာင္း ..
အျပင္က စာအုပ္က ပိုေကာင္းေနတယ္..ဟ ဆိုေတာ့ ေရာင္းတဲ့လူက အတုမို႔ လို႔ ေကာင္းတာပါတဲ့ဗ်ာ.................
ဘယ္သူရွာေဖြစုေဆာင္းထားတာလဲ မသိဘူး။ မွတ္သားေလာက္ပါတယ္.......